Avrupa Birliği projeleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK)’in iş birliğinde düzenlenen İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları’nın (İDDG) eğitim programı Antalya’da gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çıraklar bizim evlatlarımız, geleceğimizin ustaları, geleceğimizin esnaf ve sanatkârları. Bizler bu kültür var oldukça geleceğe daha güvenle bakabiliyoruz” dedi.
-“ÇIRAKLIK EĞİTİMLERİ HEM BU DÖNEM HEM DE GELECEK İÇİN ÖNEMLİ”
Türkiye’de kaliteli çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla istihdama erişimlerinin kolaylaştırılmasını amaçladıklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Değerli Başkanlarım, Biz Ahilik Kültürünün mirasçıları olan esnaf ve sanatkârlarız. Meslek ahlakı dendiğinde ilk akla gelen Ahi Babanın torunlarıyız. Ustalık elini çıraklarımıza verip, onların mesleklerinde gelişmeleri ve ilerlemeleri için yol gösterenleriz. Biliyorsunuz; TESK ve alt teşkilatı hiçbir mesleki kuruluşta olmayan bir örnekle mesleki eğitim konusunda kendi iç denetim mekanizmasını olan İşyeri Denetim ve Danışmanlık Gruplarını (İDDG) oluşturmuştur” diye konuştu.
-“ESNAFIMIZ ÇIRAĞIYLA, KALFASIYLA, USTASIYLA BİR BÜTÜN”
Ahilik kültürünün modern çağa uygun hale getirilerek usta-çırak ilişkisi ile gelecek nesillere aktarılacağını söyleyen Palandöken, “Başta çocuklarımız olmak üzere ülkemiz için böylesine her ayrıntısı titizlikle düşünülmüş bu Programı MEB ortaklığı ile yürütmekten büyük mutluluk duyuyoruz. İki ortağın sahip olduğu bilgi ve birikimin program paydaşları arasında çok önemli bir sinerji yarattığını hep birlikte görüyoruz. Yaptığımız işlerle esnaf ve sanatkârımız, çırağıyla, kalfasıyla, ustasıyla gelişmekte olan ülkemize katkıda bulunmakta. İnşallah ülkemizde bu çalışmalarla Ahilik kültürü yeniden modern çağa uygun hale getirilerek usta çırak ilişkisi ile gelecek nesillere aktarılacak” şeklinde konuştu.
-“12 İLDE YÜRÜTTÜĞÜMÜZ PROJE ZAMANLA ÜLKE GENELİNE YAYILACAK”
Eğitim toplantısından çıkarılacak derslerle projeyi ülke geneline yaymayı hedeflediklerini kaydeden Palandöken, “Şu anda 12 ilde yürüttüğümüz bu projeyi, buradan çıkaracağımız derslerle tüm ülkemize ve tüm teşkilatımıza yaymayı hedefliyoruz. O nedenle bu çalıştaya özel bir önem veriyoruz. Sizlerin önerileri doğrultusunda geliştireceğiz bu modelle çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi konusunda teşkilatımıza da yeni görev ve sorumluluklar tanımlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.